حسابدار موفق کیست؟
بیتردید شوق و انگیزه برای رشد و پیشرفت در هر کسب و کاری جزو الزام های اساسی است. یک حسابدار موفق برای این که بتواند در کار خود پیشرفت کند در وهله اول باید به کارش علاقه مند باشد. این علاقه مندی زمینه های را برای کسب مهارت و تجارب بیشتر فراهم میکند.
حسابدار در یک شرکت و سازمان نقش بسیار مهمی دارد و شاید اغراق آمیز نباشد اگر بگوییم یکی از ارکان اصلی شرکت به شمار میرود. بنابراین هر اندازه دانش و مهارت یک حسابدار بیشتر باشد به همان میزان میتواند در بهره وری سازمانی نقشی موثرتر ایفا کند. سلسله مراتب اداری در شغل حسابداری نشان میدهد که کسب تجربه و مهارت میتواند حسابدار مبتدی را به حسابدار ارشد در یک سازمان تبدیل کند. همانطور که یک حسابدار حرفه ای میتواند به رشد و پیشرفت مالی یک شرکت یا سازمان کمک کند به همان اندازه یک حسابدار در صورت نداشتن تجربه و مهارتهای لازم میتواند آسیب های مالی جبران ناپذیری وارد کند.
حسابدار موفق، حسابدار ناموفق
در یک تقسیم بندی کلی ما در شرکت ها دو نوع حسابدار داریم.حسابدار موفق و حسابدار ناموفق.
حسابدار موفق: کسی است که هر روز به دنبال کسب تجربه جدید و مهارت های نو است و سعی می کند با استفاده از این مهارت ها به رشد مالی سازمان مربوطه کمک کند.
حسابدار ناموفق: کسی است که هیچ انگیزه ای برای کار ندارد و هرگز درصدد کسب مهارت و تجربه نو نیست.
اما آیا هیچ وقت این سوال را از خود پرسیدید که یک حسابدار موفق باید چه ویژگی هایی داشته باشد تا بتواند نقش خود را به درستی ایفا کند؟
ویژگیهای یک حسابدار موفق
یک حسابدار موفق باید حداقل ویژگیهای زیر را دارا باشد:
تحصیل در رشته حسابداری
بیتردید تحصیل در رشته حسابداری میتواند عامل مهمی در موفقیت یک حسابدار به شمار بیاید اما به طور یقین هر کس در رشته حسابداری تحصیل کند حسابدار موفقی نیست. ما می توانیم از رشته تحصیلی به عنوان یکی از راه های کسب دانش و آگاهی یاد کنیم. کسی که با اصول و قواعد حسابداری در مدرسه و دانشگاه آشنایی دارد به مراتب بهتر میتواند در یک شرکت فعالیت کند و نقش ثمر بخش تری هم داشته باشد. گاه در برخی از شرکتها حسابدار حتی با اصول ساده و مفاهیم اولیه حسابداری آشنا نیست.
استفاده عملی از دانش حسابداری
دانستن خیلی خوب است اما مهمتر از دانستن عمل کردن به دانسته هاست. خیلی از افراد دانش زیادی در زمینه حسابداری دارند اما چون به صورت عملی کار نکردند به نتیجه های درستی نرسیدند. حسابدار موفق کسی است که دانسته های خود را به صورت کاربردی اجرایی می کند.
آموزش حسابداری
هر فرد میتواند با ثبت نام در دانشگاه یا آموزشگاههای خصوصی با دانش حسابداری آشنا شود اما صرف دانستن کافی نیست. گذراندن تعدادی واحدهای درسی میتواند فرد را با مباحث و مفاهیم حسابداری آشنا کند اما با این دانسته ها، حسابدارموفق نمی شود.
آموزش عملی حسابداری
اگر میخواهید حسابدار موفق شوید حتما لازم است به صورت عملی دریک شرکت یا سازمان کار کنید. دانش و آگاهی شما میتواند مقدمه خوبی برای ورود شما به بازار کار باشد اما نمیتواند عامل موفقیت شما باشد. تجربیات عملی دربخش حسابداری شما را با فوت و فن های ریز و درشت رشته حسابداری آشنا میکند. به همین خاطر اگر شما دکترای حسابداری داشته باشید اما تجربه عملی نداشته باشید شاید این دانش شما به درد هیچ شرکتی نخورد.
استفاده از نرم افزارهای مالی
حسابداری که توانایی استفاده از نرم افزارهای مالی را دارد به مراتب نسبت به دیگران موفقتر است. امروز حسابداری یک کار سیستمی است بنابراین حسابدار موفق کسی است که ضمن فراگرفتن آموزش حسابداری، مهارت های خود در بخش های دیگر تقویت میکند. طبعا هر شرکتی از یک نرم افزار خاص استفاده میکند اما وقتی حسابدار با شیوه های استفاده آشنا باشد میتواند با همه نرم افزارها کار کند. مثلا استفاده از اکسل به یک حسابدار کمک میکند تا در صورتی که فلان نرم افزار قابلیت پیاده سازی کامل ندارند بخشی از اطلاعات را در اکسل وارد کند.
آشنایی با قوانین امور مالی
با توجه به تغییرات قوانین کار، حقوق ، بیمه و امور مالیاتی لازم است تا یک حسابدار موفق ضمن آموزش حسابداری با قوانین روز آشنا باشد. برخی از حسابداران به دلیل این که با این قوانین آشنا نیستند نه تنها به شرکت خود کمک نمی کند بلکه گاه آسیب های مالی زیادی نیز به شرکت خود وارد می کنند.
یک حسابدار موفق باید با کلیه قوانین روز امور مالی آشنا باشد تا بتواند آنها را در شرکت خود به کار گیرد. طبعا اگر حسابدار با قوانین مالیاتی روز یا معافیت های مختلف آشنا باشد میتواند کمک زیادی به شرکت کند. بنابراین شغل حسابدار را باید یک شغل پویا تعریف کرد که هر روز در حال تازه شدن است. هیچ گاه یک حسابدار نمی تواند با دانش ده سال قبل حسابدار موفق باشد.
مشاور مالی
حسابدار موفق کسی است که میتواند بر اساس اطلاعات موجود به رییس شرکت و هیات مدیره مشاورههای درست ودقیق برای رسیدن به هدف مالی بدهد.بسیاری از مدیران شرکت اطلاعات دقیقی از آمار و ارقام مالی و قوانین جاری ندارند. یک حسابدار موفق می تواند با مشاوره های درست شرکت را در مسیر موفقیت قرار دهد.
حسابدار موفق اگر بتواند بر اساس گزارشها و نمودارهای مالی، موقعیتهای سود و زیان شرکت را به صورت درست ترسیم کند و نقش یک مشاور مالی را ایفا کند طبعا موفقیت او دو چندان میشود.
قدرت تحلیل و ارزیابی
گاه یک حسابدار دانش و مهارت لازم را دارد اما قدرت تحلیل و ارزیابی را ندارد. او با دانش کافی و اطلاعات دقیق به روز و مهارتهای حسابداری به نتایج درستی میرسد اما به دلیل نبود اعتماد به نفس و قدرت بیان نمیتواند مدیر یا مدیران شرکت را مجاب به اجرای یک عمل درست کند بنابر این نتایج کار او ثمری ندارد. از این رو لازم است حسابدار موفق اعتماد به نفس خود را تقویت کند و قدرت تحلیل رو افزایش دهد.
حسابدار اخلاق گرا
حسابدار اخلاق گرا کسی است که دارای نظم و انضباط است. راز دار است. مسئولیت پذیر است. آینده نگر است، صادق و راستگوست، پاک دست است، روحیه کار تیمی دارد و صبور وبردبار است.
مدیران شرکت به دنبال جذب نیروی متعهد هستند یعنی یک حسابدار موفق علاوه بر داشتن دانش حسابداری باید از نظر اخلاقی واجد شرایطی باشد که گفته شد و هر چه قدر راز دارتر، با انضباط تر، پاک دست تر، راستگوتر و مسئولیت پذیرتر باشد منافع بیشتری می تواند به خود و شرکت برساند.
نتیجه گیری:
حسابدار موفق علاوه بر این که باید دانش های لازم را در حوزه حسابداری فراگیرد هر روز در جهت کسب مهارت ها تازه و تجربه های نو بکوشد. حسابداری در کارش موفق است که هر روز به دنبال تجربه جدید و مهارت نو باشد و قوانین امور مالی کشور را به دقت زیر نظر داشته باشد. در کنار همه اینها تقویت اعتماد به نفس و اخلاق انسانی می تواند او را سرآمد همگان کند. بنابراین حسابدار موفق علاوه بر دانش حسابداری نیاز به مهارت و اخلاق حرفهای دارد.