مالیات دستگاه کارتخوان یا مالیات مشاغل چیست؟

مالیات دستگاه کارتخوان یا مالیات مشاغل چیست؟

همه افرادی که برای کسب و کار خود از دستگاه های کارتخوان یا دستگاه پوز استفاده می کنند، باید حتما مالیات آن را هم بپردازند. اما مالیات دستگاه کارتخوان چقدر است و چگونه باید این مالیات پرداخت شود؟

“قانون پایانه‌ های فروشگاهی و سامانه مؤدیان” در تاریخ 21/07/1398 در کشور تصویب شد که مطابق ماده 11 ، بانک مرکزی مکلف گردید از سال 1400 مشخصات تمامی اشخاصی که کارتخوان، دستگاه پوز بانکی و درگاه پرداخت اینترنتی دارند را به سازمان امور مالیاتی ارسال کند که به همین منظور برای تمام اشخاصی که از قبل کارتخوان و درگاه پرداخت اینترنتی داشتند، پرونده مالیاتی تشکیل شد و به آن‌ ها اطلاع رسانی گردید.

همچنین تمامی اشخاصی که از سال 1400 به بعد درخواست دریافت دستگاه پوز و یا درگاه پرداخت اینترنتی را دارند، ابتدا می‌ بایست پرونده مالیاتی تشکیل دهند.

نحوه محاسبه مالیات برای دستگاه کارتخوان چگونه است؟

مالیات دستگاه کارتخوان در واقع همان مالیات مشاغل و شرکت هاست و تفاوتی ندارد. چون دستگاه کارتخوان جزِئی از فعالیت اقتصادی است و یکی از روش های واریز وجه به حساب تجاری فعال اقتصادی است . پس به این نکته توجه کنید که مالیات جداگانه ای به نام مالیات دستگاه کارتخوان یا دستگاه پوز وجود ندارد.

طبق قانون مالیات مستقیم، مشاغل مختلف بر حسب اینکه به چه گروهی تعلق دارند، بر اساس ماده131 قانون مالیات های مستقیم باید بین 10 تا 25 درصد از سود(درآمد مشمول مالیات) خود را مالیات پرداخت کنند. یعنی صاحب کسب و کار و یا دارنده مجوز صنفی و رسمی، با ارسال اظهارنامه مالیاتی درآمد خود را ابراز می نماید و سازمان امور مالیاتی با ابزارهای مختلف من جمله رصد واریزی ها به حساب تجاری معرفی شده به سازمان توسط صاحب کسب و کار میزان مالیات مودی را مشخص می نماید . حال این واریزی می تواند چه بصورت مستقیم از طریق بانک انجام گیرد چه از طریق دستگاه کارتخوان یا دستگاه پوز. پس دوباره تاکید می کنیم که میزان واریزی ها به حساب و نوع فعالیت اقتصادی شماعدد مالیات متعلقه را مشخص می کند نه دستگاه کارتخوان یا پوز.

مالیات کارتخوان در سال 1401 چقدر است؟

مالیات مشاغل در سال 1401 همچون سنوات قبل محاسبه می گردد فقط با یک تفاوت . اینکه میزان واریزی ها به حساب صاحب کسب و کار کاملا در اختیار سازمان امور مالیاتی می باشد چون اولا صاحب کسب و کار برای اینکه بتواند فعالیت اقتصادی خود را از طریق دستگاه کارتخوان انجام دهد مجبور به ثبت دستگاه کارتخوان در سامانه امور مالیاتی شده است و ثانیا حساب بانکی خود را نیز در آن سامانه معرفی کرده است . پس مجموع واریزی ها به حساب تجاری معرفی شده بر اساس نسبت سود فعالیت هر شغل عدد سود را مشخص و نسبت به سود بر اساس جدول ماده 131 میزان مالیات مشخص می گردد.

فرمول محاسبه و میزان درصد مالیات کارتخوان برای سال 1401

برای محاسبه مالیات کارتخوان از فرمول جدیدی استفاده نمی‌شود، بلکه همان فرمولی که برای محاسبه مالیات بر درآمد مشاغل به کار می‌رفت در اینجا هم قابل استفاده است. بر اساس قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان، همه تراکنش‌هایی که به وسیله دستگاه پوز انجام می‌شوند فعالیت شغلی به حساب می‌آیند و به آنها مالیات تعلق می‌گیرد.

بر این اساس نرخ مالیات در سال 1401 به صورت زیر است:

  • پله اول : مبلغ 39 میلیون و 600 هزار تومان از سود (درآمد مشمول مالیات) معاف می باشد.
  • پله دوم : مازاد سود نسبت به پله اول تا مبلغ 200میلیون تومان اول ، 15%
  • پله سوم : مازاد سود نسبت به پله دوم تا مبلغ 400میلیون تومان 20%
  • پله چهارم : مازاد سود نسبت به پله سوم 25%

ثبت نام مالیات کارتخوان چگونه انجام می ‌شود؟

پس از ثبت نام در سامانه my.tax.gov.ir و ورود به این سامانه در قسمت راست صفحه بر روی گزینه “ساماندهی پذیرنده‌های بانکی” کلیک کنید. در صفحه جدیدی که باز می‌شود امکان  “الصاق به پرونده” یا “درخواست غیرفعال‌سازی” برای دستگاه‌های پوز و یا درگاه‌های پرداخت الکترونیکی وجود دارد. در قسمت دستگاه‌های کارت‌خوان الصاق نشده می‌توانید بر روی الصاق به پرونده کلیک کنید تا دستگاه پوز شما به پرونده مالیاتی مغازه شما وصل شود.

به عنوان مثال مالیات کارتخوان یک سوپرمارکت در سال 1401 چگونه محاسبه می‌شود؟

قبل از هر چیز برای تهیه یک دستگاه پوز  توسط صاحب سوپرمارکت می بایستی اقدام به تشکیل پرونده مالیاتی شود برای تشکیل پرونده مالیاتی ابتدا باید به اداره امور مالیاتی منطقه خودتان رجوع کنید.

مالیات کارتخوان سوپرمارکت بر اساس نرخ‌هایی که در قسمت “فرمول محاسبه مالیات کارتخوان” گفتیم محاسبه می‌شود. در اینجا برای اینکه نحوه محاسبه مالیات دستگاه پوز را بهتر متوجه شوید یک مثال برای شما می‌زنیم:

اگر سوپرمارکتی در سال 1401، 3میلیارد تومان فروش داشته باشد میزان مالیات آن به شرح ذیل می باشد.

چون غالبا اینگونه صنف ها دارای مدارک مثبته مورد تایید سازمان نمی باشند لذا میزان درآمد مشمول مالیات آنها از طریق نسبت سود فعالیت (ضریب اینتاکد ) محاسبه می گردد. در مورد سوپرمارکت ضریب اینتاکد برابر 10% می باشد.

سود (درآمد مشمول مالیات)بر اساس نسبت سود فعالیت این شغل          300.000.000=10%*3.000.000.000

کسر معافیت معیشتی از سود                                           260.400.000=39.600.000-300.000.000

میزان مالیات به ازای 200میلیون اول                                              30.000.000=15%*200.000.000

میزان مالیات به ازای 200 میلیون دوم                                                12.080000=20%*60.400.000

میزان کل مالیات متعلقه                                                    42.080.000=12.080.000+30.000.000

خوب پس یک سوپر مارکتی در سال 1401 به ازای 3میلیارد تومان فروش حدود 42 میلیون تومان باید مالیات پرداخت نماید.

برخی از ضرایب اینتاکد یا نسبت های سود فعالیت

برای محاسبه مالیات بر اساس اینتا کد باید به جدول مربوطه مراجعه کنید. ضریب‌های مالیاتی اصناف بر اساس جدول اینتا کد درج شده است. به ‌عنوان ‌مثال: ضریب مالیات چند صنف بر اساس جدول اینتا کد در زیر آمده است:

اینتا کد خواروبارفروشی:  ۱۲-15% (برحسب نوع محصول)

اینتا کد قصابی: 8%

اینتا کد فروش پوشاک: ۱۳-18% (برحسب نوع پارچه)

اینتا کد وکلا: ۵۵ %

اینتا کد کافی‌شاپ: ۳۳ %

اینتا کد کافی‌نت: 18%

اینتا کد صنف خرده‌فروشی ماهی: ۱۰ %

اینتا کد صنف سوپر مارکت :10%

اگر با حسابی که متصل به پوز است کارهای شخصی انجام دهیم، آیا تراکنش های شخصی هم مشمول مالیات می شود؟

نکته بسیار مهم اینکه تمامی واریزی‌ها به حساب‌های بانکی معرفی شده به سازمان امور مالیاتی  به منزله درآمد آن شخص می باشد. حال چنانچه این شخص ادعا دارد که واریزی مشخصی، درآمد ایشان نبوده، می‌بایست ثابت کند. مثلاً مبلغ 2 میلیارد تومان وارد حساب بانکی ایشان شده و ادعا دارد که از بابت فروش ملک مسکونی می‌باشد؛ چنانچه اسناد و مدارک فروش ملک به حوزه مالیاتی ارائه گردد، این مبلغ را جزء درآمدهای ایشان حساب نمی کنند.

بانک مرکزی از ابتدای سال 1395  اطلاعات بانکی مؤدیان را به سازمان امور مالیاتی ارسال می کند؛ پس نتیجتاً دسترسی به حساب‌های بانکی برای این سازمان قانوناً مجاز است؛ حال اینکه آیا حتماً به سراغ همه حساب‌های بانکی مردم می رود؟ خیر. نکته قابل ذکر اینکه بر اساس آخرین اصلاحیه ماده 8 آیین نامه اجرایی تبصره 5 ماده 169 مکرر قانون مالیات‌های مستقیم به صراحت اعلام می‌دارد که:

“چنانچه جمع گردش بدهکار یا بستاکار (واریز یا برداشت) کلیه حساب های یک شخص در طی یک سال بیشتر از 5 میلیارد تومان شود، بانک مرکزی اطلاعات بانکی این شخص را در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار می‌دهد و قاعدتاً چنانچه گردش حساب (های) این شخص زیر این عدد باشد، سازمان امور مالیاتی مجوز ورود به تراکنش‌های بانکی را جز از طریق دادستانی نخواهد داشت”

جواز کسب به نام دارنده دستگاه کارتخوان نیست، آیا دارنده دستگاه پوز باید اظهارنامه جداگانه ارسال کند؟

دارنده جواز کسب به صورت مجزا اظهارنامه ارسال می‌کند و دارنده دستگاه کارتخوان نیز به همین صورت باید اظهارنامه مالیاتی مجزا رد کند، مگر اینکه این دو شخص پرونده مالیاتی خود را به صورت مشارکتی در اداره امور مالیاتی مربوطه تشکیل دهند.

آیا همه دارندگان دستگاه کارتخوان باید مالیات بدهند؟

از نظر سازمان امور مالیاتی هر شخصی که دستگاه پوز داشته باشد و از طریق آن دستگاه درآمدی را کسب نماید، می‌بایست اظهارنامه مالیاتی خود را در مؤعد مقرر به سازمان امور مالیاتی ارسال و مالیات متعلقه را پرداخت نماید.

آیا دستگاه کارتخوان بدون مالیات هم داریم؟

چنانچه فعالیت‌های مؤدی در زمره‌ی موارد معاف یا نرخ صفر مالیاتی باشد (به شرط انجام تکالیف) مالیاتی برای آن در نظر گرفته نخواهد شد.

مالیات فعالیت های مشارکتی دارای کارتخوان چگونه است؟

در مورد فعالیت های مشارکتی دارای کارتخوان حداکثر می توان از 2 معافیت معیشتی ماده 101 قانون مالیات های مستقیم استفاده کرد. البته برای شرکایی که رابطه زوجیت دارند تنها یک معافیت ماده 101 لحاظ می گردد.

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید