صورتحساب‌های الکترونیکی و انواع آن

صورتحساب‌های الکترونیکی و انواع آن

انواع صورتحساب های الکترونیکی

تاریخ اطلاعیه: 12/11/1401

صورتحساب الکترونیکی چیست؟

بر اساس تعاریف قانون پایانه‌‌های فروشگاهی و سامانه مودیان، صورتحساب الکترونیکی صورتحسابی است که دارای شماره یکتای مالیاتی بوده و مشخصات و اقلام اطلاعاتی آن متناسب با نوع کسب و کار توسط سازمان تعیین و اعلام می‌شود. مودیان مشمول این قانون موظفند:

  • برای ثبت عملیات فروش خود و صدور صورت حساب الکترونیکی از ابزاری تحت عنوان پایانه‌های فروشگاهی استفاده نمایند. همچنین اطلاعات مندرج در این نوع صورتحساب در حافظه مالیاتی فروشنده ذخیره می‌شود
  • اطلاعات خرید و فروش‌های خود را بر اساس ماده 169 ق.م.م در مقاطع زمانی مشخص برای سازمان مالیاتی ارسال نمایند

از آنجا که صدور صورتحساب مناسب یکی از اصلی‌ترین ارکان اجرای صحیح سامانه مودیان است، سازمان مالیاتی طی اطلاعیه‌ای انواع صورتحساب‌های معتبر از سوی سازمان مالیاتی را به شرح زیر معرفی نمود:

  • صورتحساب الکترونیکی
  • صورتحساب غیرالکترونیکی

حسب اصلاحیه مواد (1)، (2)، (7) و (8) آیین نامه اجرائی موضوع ماده (95) قانون مالیات های مستقیم شماره 8840 مورخ 22/01/1401، انواع صورتحساب الکترونیکی که در سامانه مودیان مورد پذیرش قرار خواهد گرفت، به شرح ذیل می‌باشد:

صورتحساب‌های الکترونیکی ۲

صورتحساب الکترونیکی نوع اول:

در این نوع صورتحساب اطلاعات کامل خریدار و فروشنده ثبت می گردد. این اطلاعات شامل  نوع فروش، نوع خریدار، تاریخ و زمان صدور صورتحساب، اطلاعات هویتی خریدار و فروشنده، مشخصات کالا یا خدمت می باشد.

نوع فروش شامل مواردی از قبیل بورس کالا، بورس انرژی، سامانه تدارکات الکترونیکی دولت، حق العمل کاری، پیمانکاری داخلی، صادراتی و نظیرآن، انواع معاملات طلا، جواهر و پلاتین، قبوض خدماتی، بلیط هواپیما و بارنامه می باشد.

با توجه به اینکه در این نوع صورتحساب الکترونیکی اطلاعات هویتی خریدار درج می شود، در صورتیکه شماره اقتصادی ( در خصوص اشخاص حقیقی شماره اقتصادی دریافتی از درگاه سازمان امور مالیاتی کشور و درخصوص اشخاص حقوقی شناسه ملی) درج شده جهت خریدار در سامانه مودیان دارای کارپوشه باشد، صورتحساب مذکور پس از ارسال توسط فروشنده و اعتبارسنجی و پذیرش توسط سامانه مودیان، در کارپوشه خریدار درج گردیده و در صورت تایید خریدار  به عنوان اعتبار مالیاتی خریدار محسوب خواهد گردید.

صورتحساب الکترونیکی نوع دوم:

این نوع از صورتحساب شامل اطلاعات کامل فروشنده و اطلاعات کامل کالا یا خدمت می باشد و بدون اطلاعات خریدار است. از بابت  این صورت حساب اعتبار مالیاتی برای خریدار قابل احتساب نمی باشد.

صورتحساب الکترونیکی نوع سوم:

این نوع از صورتحساب الکترونیکی، همان رسید پرداخت وجه صادره از دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه الکترونیکی پرداخت که حسب مقررات اعلامی سازمان امور مالیاتی کشور به عنوان پایانه فروشگاهی فروشنده(مودی) پذیرفته می شوند،می باشد. در این نوع از صورتحساب های الکترونیکی صرفا مبلغ پرداختی و مشخصات پذیرنده (شماره سوئیچ، شماره پذیرنده، شماره پایانه) ، شماره پیگیری، تاریخ و زمان پرداخت و حداقل مشخصات فروشنده وجود داشته و از بابت آن اعتبار مالیاتی برای خریدار قابل احتساب نمی باشد.

صورتحساب غیر الکترونیکی این نوع صورتحساب برای اشخاصی است که حسب مقررات و مهلت های قانونی مربوط امکان صدور صورتحساب غیر الکترونیکی را دارند، موضوعیت داشته و اقلام آن شامل کلیه اقلام صورتحساب الکترونیکی است به استثنای اقلام اطلاعاتی که از طریق سامانه مودیان نظیر شماره منحصر به فرد مالیاتی به صورتحساب اضافه می شود.

قواعد مربوط به انواع صورتحساب در سند دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی به نشانی Intamedia.ir، بخش پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، بخش آیین نامه ها دستورالعمل ها و نرم افزارهای مرتبط، در دسترس می باشد.

 

گردآوری: نیما محمدی

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید