چگونه برای صدور صورتحساب الکترونیکی، شناسه کالا دریافت کنیم؟
شناسه کالا و خدمات چیست؟
شناسه کالا و خدمات یکی از اصلیترین ارکان صدور صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان است.شناسه کالا و خدمات، کدهای یکتای متعلق به کالا و خدمات قابل ارائه در کشور (اعم از تولید داخل و یا وارداتی) است. این شناسه در واقع مجموعهای از ویژگیهای توصیفی کالا یا خدمات است که جهت توصیف مشخصات و ایجاد برداشت مشترک از هر قلم کالا یا خدمت تعیین میشود.
شناسه کالا و خدمت توسط چه سازمانی تعیین میشود؟
بر اساس قوانین و مقررات و همچنین توافقات صورت گرفته با وزارت امور اقتصاد و دارایی، مرجع تعیین و ارائه شناسه کالا و خدمت در اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان وزارت صمت (صنعت، معدن و تجارت) است.
نحوه دریافت شناسه کالا و خدمات
از آنجا که درج شناسه کالا و خدمت به منظور رهگیری صورتحسابهای الکترونیکی صادره از سوی مودیان ضروری است و همچنین به دلیل تنوع کالاها و خدمات عرضه شده در کشور، وزارت صمت، سامانههای مجزایی برای دریافت شناسه کالا و خدمات به صورت اختصاصی و عمومی معرفی نموده است. شناسه کالا می تواند اعم از عمومی و یا شناسه اختصاصی باشد که از طریق سامانه جامع تجارت انجام میشود.
از آنجایی که از الزامات صورتحساب الکترونیکی، درج شناسه کالا و خدمت بوده مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات ایران متولی صدور این کدها میباشد. در همین راستا شرکتهای پذیرفته شده در بورس و فرابورس به عنوان نخستین گروه از مشمولان اجرا کننده قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان از اول آبانماه 1401 ملزم به اجرای این قانون و صدور صورتحساب الکترونیکی گردیدند هم چنین راهنمای دریافت شناسه خدمت در صفحه اصلی سامانه جامع تجارت به آدرس ntsw.ir در بخش مستندات عمومی در دسترس کاربران قرار گرفته است.
نحوه دریافت شناسه عمومی کالا؟
مودیان موظفند کلیه اقدامات لازم جهت دریافت شناسه اختصاصی کالا و خدمت برای محصولات خود را انجام دهند، اما در گام اول و در صورتی که مودیان به هر دلیل موفق به دریافت و استفاده از شناسه اختصاصی کالا یا خدمات خود نشدند، میتوانند از شناسه عمومی محصول متناظر خود در صورتحساب الکترونیکی استفاده نمایند.
سازمان مالیاتی به منظور تسهیل در صدور صورتحساب الکترونیکی، فهرستی از دستههای کالایی با عنوان شناسه عمومی کالا نموده است، بدین ترتیب مودیان مالیاتی می توانند در گام اول، در صورت عدم امکان اخذ/تعیین شناسه اختصاصی کالا، از فهرست یاد شده شناسه عمومی متناظر کالای خود را انتخاب و استفاده نمایند. در همین راستا مطابق بخشنامه ۲۶۸/۴۶۰۷۷/د سازمان امور مالیاتی مورخ 27/07/1401 سامانه ای جهت دریافت فایل شناسه کالا/خدمات به همراه نرخ مالیات بر ارزش افزوده طراحی و پیاده سازی گردید، لذا مودیان می توانند با مراجعه به سایت های http://tax.gov.ir و https://stuffid.tax.gov.ir در قسمت ” سامانه عملیات الکترونیکی مالیاتی ” بخش ” سایر خدمات الکترونیکی ” ، فایل مربوط به این شناسه ها را دریافت نمایند. لازم به توضیح است که هر کالا دارای یک شناسه اختصاصی است و در صورت فقدان شناسه کالای مورد نظر می توانید از شناسه ” عمومی ” جهت صدور صورت حساب الکترونیکی استفاده نمایید .
نحوه اخذ یا استعلام شناسه اختصاصی کالا
برای دریافت شناسه کالا (موضوع ماده 13 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز) ۲ روش برای مودیان در نظر گرفته شده است:
- مودیانی که دارای صلاحیت تولید کننده/وارد کننده هستند
- مودیانی که دارای صلاحیت تولید کننده/وارد کننده نیستند
1-مودیانی که دارای صلاحیت تولید کننده / وارد کننده هستند
مراحل دریافت شناسه کالا برای مودیانی که دارای صلاحیت تولید کننده/وارد کننده هستند، به شرح مراحل زیر انجام میشود:
- مراجعه به درگاه سامانه جامع تجارت به آدرسir
- ثبت نام در این سامانه و دریافت نام کاربری و رمز عبور
- تکمیل اطلاعات و دریافت نقش تجاری
- دریافت شناسه کالا (اعم از کالای تولیدی یا وارداتی)
2-مودیانی که دارای صلاحیت تولید کننده / وارد کننده نیستند
اما مودیانی که خود دارای صلاحیت تولیدکننده یا واردکننده نیستند، موظفند شناسه اقلام کالایی خود را از حلقههای قبلی زنجیره تجاری استعلام و دریافت نمایند.
نحوه ثبت شناسه کالا در صورتحساب برای کالاهای فاقد شناسه
از آنجا که برخی از اقلام کالایی در سامانه جامع تجارت معرفی و کدگذاری نشدهاند، مودیان در صورت مواجهه با این اقلام کالایی میتوانند موقتا از شناسه کالا به صورت عمومی استفاده نمایند؛ این افراد همچنین موظفند از بخش “راهنمای درخواست ایجاد سرفصل در سامانه شناسه کالا” نسبت به درخواست سرفصل کالایی متناظر کالای خود، جهت برقراری امکان اخذ شناسه کالا اقدام نمایند.
در پایان اطلاعیه شماره ۴ سازمان امور مالیاتی در خصوص مودیان اشخاص حقوقی مشمول رعایت مقررات قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان از 01/01/1402 موضوع نحوه دریافت شناسه کالا و خدمات منتشر شد.
اطلاعیه شماره ۴
مودیان مالیاتی اشخاص حقوقی مشمول رعایت مقررات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان از 01/01/1402
موضوع: نحوخ دریافت شناسه کالا و خدمات
در راستای اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان ، جهت صدور صورتحساب الکترونیکی نیاز به اخذ شناسه کالا و خدمات و درج در صورتحساب های الکترونیکی می باشد. مواردی به شرح ذیل جهت استحضار اعلام می گردد:
– جهت صدور صورتحساب الکترونیکی ضرورت دارد شناسه کالا یا خدمت که عددی ۱۳ رقمی می باشد ، به تفکیک هر ردیف صورتحساب مربوط به هر کالا یا خدمت درج گردد.
– شناسه مذکور توسط وزارت صنعت ، معدن و تجارت صادر می شود. راهنمای دریافت شناسه کالا و خدمات در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی intamedia.ir ، بخش پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان بارگذاری شده است.
– کلیه مودیان می توانند جهت دریافت لیست نشانی کالا و خدمات موجود ، به نشانی stuffid.tax.gov.ir مراجعه نموده و نسبت به دریافت فهرست مذکور حسب نیازمندی های خود اقدام نمایند. وضعیت شمولیت ارزش افزوده و ضرایب مالیاتی مرتبط در نشانی فوق برای هر کالا و خدمت درج گردیده است.
– بر اساس ساختار شناسه کالا و خدمات هر گروه کالایی یا خدمات ، دارای یک شناسه عمومی و ذیل آن شناسه های اختصاصی می باشد. در حال حاضر مودیان می توانند در صورت عدم وجود شناسه اختصاصی کالا/خدمت ، از شناسه عمومی کالا/خدمت استفاده نمایند.
قواعد مربوط به شناسه کالا/خدمت در سند دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی به نشانی intamedia.ir ، بخش پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان ، بخش آیین نامه ها و دستورالعملها و نرم افزارهای مرتبط ، در دسترس می باشد.