کدام مشاغل و شرکتها مشمول ارزش افزوده هستند؟
ساده ترین راه برای تشخیص مشمولیت ارزش افزوده، مراجعه به فراخوانهای هشت گانه ارزش افزوده میباشد. از سال۱۳۸۷ سازمان امور مالیاتی اولین مرحله فراخوان ارزش افزوده را صادر و ابتدای سال ۱۳۹۹ آخرین گروه مشمولین را فراخوان نمود (فراخوان شماره هشت)، اما برای بسیاری از فعالان اقتصادی چه اشخاص حقیقی (مشاغل) و اشخاص حقوقی(شرکتها) مطالعه و پیدا کردن اینکه آیا مشمول ارزش افزوده هستند، هنوز هم جای سوال دارد. در این مقاله بطور خلاصه و ساده برای شما مشخص می شود، آیا مشمول ارزش افزوده هستید یا نه؟
شرکتهای (اشخاص حقوقی) مشمول ارزش افزوده
بر اساس فراخوانهای ۸ گانه کلیه اشخاص حقوقی مشمول ارزش افزوده میباشند، فقط به این نکته نوجه نمایید که اشخاص حقوقی مشمول ارزش افزوده در صورتیکه کالای معاف از ارزش افزوده بفروشند، مشمول دریافت ارزش افزوده نمیباشند و فقط زمانی ملزم به دریافت ارزش افزوده هستند که کالاها و یا خدماتی که ارائه میدهند نیز مشمول ارزش افزوده باشد.
برای اطمینان از اینکه کالایی و یا خدماتی که میفروشید جز کدام دسته میباشد، میتوانید از لینکهای زیر کالاها و خدمات معاف از ارزش افزوده را دانلود نمایید.
فهرست كالاهای معاف از ارزش افزوده
فهرست خدمات معاف از ارزش افزوده
مشاغل (اشخاص حقیقی) مشمول ارزش افزوده
مالیات بر ارزش افزوده به صورت کلی شامل تمامی مشاغلی میشود که به هر طریقی به خرید و فروش کالا و خدمات میپردازند. به طور کلی و بر اساس ۸ مرحله فراخوان، دستهبندی مشاغلی که مشمول ارزشافزوده هستند به شرح ذیل میباشد:
- کلیه وارد کنندگان
- کلیه صادر کنندگان
- کارخانهها و کارگاههای تولیدی و بهرهبرداری
- بهرهبرداران از معادن
- ارائهدهندگان خدمات حسابرسی، حسابداری، دفترداری و همچنین خدمات مالی
- حسابداران رسمی شاغل و موسسههای حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران
- ارائهدهندگان انواع خدمات مدیریتی و مشاورهای
- ارائهدهندگان انواع خدمات انفورماتیک و رایانهای
- هتلها، متلها و مهمانپذیرها
- بنکداران، عمدهفروشها، فروشگاههای بزرگ، واسطههای مالی، نمایندگان توزیع کالاهای داخلی و وارداتی و صاحبان انبارها
- نمایندگان مؤسسههای تجاری و صنعتی اعم از داخلی و خارجی
- مؤسسههای حملونقل موتوری و باربری، زمینی، هوایی، دریایی
- مؤسسههای مهندسی
- مؤسسههای تبلیغاتی و بازاریابی
- فروشندگان طلا و جواهرات
- فروشندگان آهنآلات
- صاحبان تالارهای پذیرایی و رستورانها
- صاحبان نمایشگاهها و فروشگاههای خودرو و بنگاه معاملات املاک
- صاحبان تعمیرگاههای مجاز خودرو
- چایخانهها
- صاحبان دفاتر اسناد رسمی
- صاحبان مراکز ارتباطات رایانهای و دفاتر خدمات ارتباطی و دفاتر خدمات دولت
- صاحبان سینماها، تماشاخانهها و مکانهای تفریحی و ورزشی
- چلوکبابیها، سالنهای غذاخوری و سفرهخانههای سنتی
- اغذیهفروشیها با مالکیت و نام تجاری
- صاحبان دفاتر خدماتی مسافرتی و جهانگردی
فعالیتهای فوق در هر گروهی از مشاغل بر اساس حجم و نوع فعالیت قرار بگیرند باز هم مشمول ارزش افزوده هستند و سایر مشاغلی که در فراخوانهای ارزش افزوده که بطور کامل در قسمت بالا اعلام شده است قرار ندارند حتی اگر کالای مشمول بفروشند باز هم مشمول ارزش افزوده نمیباشند . به عنوان مثال فرش ماشینی جزو کالاهای مشمول میباشد ولی در فراخوانهای ارزش افزوده مشاغل نمیباشد، حال اگر یک شخص حقیقی فروشنده فرش ماشینی حتی اگر از نظر میزان فروش بالاتر از ۱۵ میلیارد تومان فروش داشته و جزو گروه اول باشد بازهم این شخص مشمول دریافت ارزش افزوده نمیباشد. (از این لینک مقاله گروه بندی مشاغل را مطالعه بفرمایید)
حال اگر این کالاهای مشمول ارزش افزوده (مانند فرش ماشینی) در شرکتها فروخته شود، چون شرکت ها طبق فراخوان ارزش افزوده مشمول ثبت نام و دریافت ارزش افزوده هستند، باید ارزش افزوده آن را از خریدار دریافت کنند.
تفاوت شرکتها و مشاغل در مشمولیت ارزش افزوده:
یکی از تفاوتهای اساسی بین فعالیت در شرکتها و مشاغل، موضوع ارزش افزوده میباشد . شرکتها با هر نوع فعالیتی در صورتی که کالای مشمول این موضوع را بفروشند، مشمول ارزش افزوده هستند ولی مشاغل فقط در صورتی که در لیست فراخوانهای ۸ گانه که در قسمت بالا کامل ذکر شده، قرار گیرند و کالای مشمول بفروشند، مشمول ارزش افزوده میباشند. به عنوان مثال شرکتی در زمینه فروش مبلمان مشغول به فعالیت میباشد با توجه به اینکه مبلمان جزو کالاهای مشمول ارز افزوده میباشد، پس این شرکت ملزم به دریافت ارزش افزوده میباشد. در مقابل فروشگاهی (اشخاص حقیقی/مشاغل) در بازار یافت آباد نیز به فروش مبلمان میپردازد ولی چون جز فراخوانهای ۸ گانه نمیباشد، پس ملزم به ثبت نام در سامانه ارزش افزوده و دریافت آن نمیباشد.
نتیجه گیری
تشخیص مشمول ارزش افزوده بودن فعالیت اقتصادی هر شخصی نیازمند مطالعه دقیق و آنالیز درست از مطالب میباشد که ما در این مقاله به صورت کامل و جامع و به سادهترین زبان، برای شما آماده کردیم. در صورتیکه که نیازمند راهنمایی برای فعالیت اقتصادی خود هستید، میتوانید از مشاورههای مالیاتی گروه مالی ترازبان بصورت تلفنی، حضوری و یا ایمیل استفاده نمایید.
نویسنده: نیما محمدی